Celleforandringer / dysplasi

Regionerne tilbyder regelmæssig screening for livmoderhalskræft ved en celleprøve (smear) hvert 3. år hos kvinder op til 50 år. Den undersøgelse foretages almindeligvis hos egen læge og hvis den er normal, og der ikke er tilstødt nye symptomer, er der ikke grund til hyppigere undersøgelse.

Celleforandringer er ikke kræft.!
Celleforandringer kan udvikle sig til kræft over en lang årrække. Hvis der findes celleforandringer i den almindelige smear henviser den praktiserende læge til gynækolog for nærmere undersøgelse.

KBC = udvidet celleskrab
For at bedømme graden af celleforandringer og deres udbredelse på livmodermunden foretages yderligere undersøgelse, med forstørrelseslampe (kolposkop) og der tages små vævsprøver fra hhv. livmoderhals og overfladen af livmodermunden. For at mindske ubehag tilbydes lokalbedøvelse i forbindelse med denne procedure.

Prøvetagning medfører lidt blødning i nogle døgn efter undersøgelsen

Efter ca. 2 uger ved vi - afhængig af graden af celleforandringer - om der er grund til at anbefale et "keglesnit" (conisatio) eller blot en almindelig kontrol med smear eller nye vævsprøver efter nogle måneder.

Conisation = kegleoperation
Det er et  mindre kirurgisk indgreb, hvorved man fjerner den yderste del af livmodermunden, dér hvor celleforandringen er opstået.
Det foregår oftest i lokalbedøvelse og kan derfor let fortages i gynækologisk klinik. Indgrebet varer ca. 15 min.
Efter indgrebet kan du blive bedt om at hvile i klinikken ca.½ time, således at vi kan observere om alt er vel og du ikke bløder for meget, inden du tager hjem.

Det kan være en god ide, at du har en voksen person med dig, som kan følge dig hjem og der bør være en voksen hos dig det første døgn.

Svar på operationen foreligger efter ca. 2 uger og du vil blive informeret om resultatet og det videre forløb, herunder behov for fremtidige kontroller i.h.t. Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Efter ca. 10-12 dage kan du opleve lidt ekstra blødning, men dette er normalt og er en del af ophelingen. Blødningen bør dog aldrig blive kraftigere end en menstruation. Retningslinjer for hvad du kan forvente er anført i den lille folder, som du får med hjem på operationsdagen.

Almindelige komplikationer til kegleoperation er blødning, af og til ses betændelse i "såret" som er forbundet med ildelugtende udflåd og evt. feber. Det giver sjældent smerter.
Er du utryg ved blødningen eller får andre problemer, bør du kontakte klinikken på tlf. 33 13 01 22. Hvis det er aften eller weekend kan du ringe til akut telefonen 1813.