Varmebehandling

Hvem kan tilbydes varmebehandling

Varmebehandling kan tilbydes, hvis du har tilbagevendende plet- og kontaktblødning, og hvis der ved den gynækologiske undersøgelse findes en rød plet på livmoderhalsen. En rød plet er ikke farligt, men blot et udtryk for, at slimhinden fra det indre af livmoderhalsen er vokset ud på det ydre af livmoderhalsen. Det kaldes også en erythroplaki. Billedet nedenfor viser en normal livmoderhals og en livmoderhals med erythroplaki.

tilbagevendende plet- og kontaktblødning og varmebehandling

Hvem må IKKE varmebehandles?

Der må ikke være behandlingskrævende celleforandringer eller infektion på livmoderhalsen. Derfor vil der forinden blive foretaget en udvidet livmoderhals-undersøgelse (KBC) og en podning.

Sådan foregår varmebehandling

Ved varmebehandlingen opvarmes livmodermunden og livmoderhalskanalens slimhinde, så den afstødes og nydannes. Varmebehandling destruerer vævet på livmodermunden og i livmoderhalsen i en dybde på 3 mm. Det er faktisk meningen med behandlingen, så de syge celler afstødes, og nye sunde celler kan dannes og vokse op. Der gives normalt 3 behandlinger med minimum en dag imellem. De første 2 gange opvarmes livmoderhalskanalen til 65 grader i 2 minutter. Den 3. gang opvarmes kortvarigt til 100 grader i 10-15 sekunder. Behandlingerne foregår ved læge eller sygeplejerske i lokalbedøvelse. Du vil få vandigt, klart og gulligt udflåd under og efter behandlingen. Der kan også komme pletblødninger.

Praktisk information

  1. Før varmebehandling: Cirka en time før du kommer til klinikken skal du tage 2 stk. Pamol (1 g) og 2 stk. Ipren (200 mg).
  2. Efter varmebehandling: Det er nødvendigt med bind eller trusseindlæg efter behandlingen. Du har typisk vandigt eller gulligt udflåd. Det kan også være blodigt. Hvis det begynder at lugte grimt eller du får feber, skal du kontakte os. Du må IKKE bruge tampon.

Du må tidligst gå i svømmehallen 2 uger efter behandlingen er afsluttet. Samleje frarådes i samme periode, men det kan foregå med kondom. Det er en god ide at tage den lidt med ro den første dag efter behandlingen på 100 grader. Hvis du bliver ved med at bløde 3 uger efter sidste behandling, skal du kontakte os. Hvis du stadig har irriterende pletblødning efter 4-5 måneder, skal du ligeledes kontakte os. I så fald skal vi se dig igen.