Hvornår får man foretaget et keglesnit?
Du er blevet indstillet til et keglesnit (conisatio), fordi der er konstateret celleforandringer på livmoderhalsen Det er vigtigt at understrege, at sådanne celleforandringer IKKE er kræft. Stort set alle kvinder, der får konstateret celleforandringer, bliver fuldstændig helbredt.
Celleforandringerne opstår oftest i slimhinden i livmoderhalsen, men kan også opstå i de slimproducerende kirtelceller på indersiden af livmoderhalsen. Celleforandringer opdeles i lette, moderate og svære forandringer eller carcinoma in situ. De skyldes en virus, der er seksuelt overført (HR-HPV). Både virusinfektionen og celleforandringerne er ofte symptomløse og bliver opdaget ved rutinescreening.
Indgrebet
Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin, før du tager hjemmefra, for eksempel 1 gram Panodil og 400 mg Ipren. Indgrebet foregår gennem skeden, mens du ligger på det gynækologiske leje. Der bliver anlagt lokalbedøvelse omkring livmoderhalsen med en tynd nål. Det er kun de første stik, du vil kunne mærke. Herefter vil du ikke kunne føle smerte. Du vil hele tiden kunne mærke, at der bliver rørt ved dig, men smertesansen er bedøvet.
Når bedøvelsen virker, udskæres et kegleformet vævsstykke fra livmoderhalsen med en elektrisk slynge (loop). Dette tager mindre end 15 sekunder. Eventuel blødning stoppes umiddelbart efter med brænding (koagulering) af sårfladen. Dette vil du heller ikke kunne mærke. Hele indgrebet varer sædvanligvis 10-15 minutter. Selve keglen bliver sendt til mikroskopisk undersøgelse på patologisk afdeling. Her undersøges graden af celleforandringer og hvorvidt der er frie resektionsrande (det vil sige om celleforandringerne er fjernet i sundt væv. Selv hvis resektionsrandene ikke er frie, vil den efterfølgende koagulering ofte fjerne restforandringerne. Kontrollen vil derfor under alle omstændigheder være en almindelig celleprøve efter 6 måneder.
Efter indgrebet
For at være helt sikker på, at sårfladen er tør, skal du sidde 15-20 minutter i venteværelset. Herefter kan du gå hjem. Der kan være småblødninger eller brunligt udflåd fra skeden i op til 14 dage efter operationen. Efter en uge kan der komme en ny blødning, når sårskorpen løsnes og afstødes. Efter 3-6 uger er livmoderhalsen helet op, og ny slimhinde dækker området, hvor keglen er fjernet.
Der er ingen egentlig sygemelding. For at give såret ro til at hele bør du dog undlade tunge løft og anden fysisk anstrengelse i en uge efter indgrebet. Du bør ligeledes undgå samleje, karbad, svømning og brug af tamponer i en måned.
Hvis der indenfor det første døgn opstår kraftig, frisk blødning, kraftige smerter eller temperaturforhøjelse, skal du kontakte vagtlægen. Der kan i enkelte tilfælde være behov for fornyet koagulering svarende til livmoderhalsen.