Fordele ved p-piller
Omkring 400.000 danske kvinder benytter p-piller. Det gør de fordi p-piller er en sikker form for prævention, men også fordi de er forbundet med en række andre fordele. De er velegnede til at regulere uregelmæssige blødninger og nedsætter ofte blødningsmængden og varigheden. Desuden nedsætter p-piller de smerter, der kan være til stede under menstruationen og under ægløsningen. Hvis du har uren hud eller øget mandlig behåring, kan p-piller nedsætte dine gener, ligesom de modvirker endometriose. Endelig har de ofte en gavnlig effekt på præmenstruelt syndrom (PMS) og cyklusrelateret migræne.
P-piller og kræft
Der har været meget debat om p-pillers påvirkning af kræftrisikoen. P-piller er forbundet med en nedsat risiko for kræft i æggestokke og livmoderhule, men til gengæld en let øget risiko for brystkræft og kræft i livmoderhalsen. Særligt den øgede risiko for brystkræft bekymrer mange kvinder. Det er dog vigtigt at gøre sig klart, at p-pillers virkning på brystkræftriskoen er lille sammenlignet med andre risikofaktorer såsom højt forbrug af alkohol, genetik, ingen eller få børnefødsler, overvægt eller mangel på motion. Et dansk studium fra 2017 med 1.8 millioner kvinder viste således, at den årlige risiko for brystkræft var 55 tilfælde pr. 100.000 i gruppen af kvinder, der ikke tog p-piller sammenlignet med 68 tilfælde i gruppen af kvinder, der anvendte p-piller. Dette svarer til 13 ekstra tilfælde pr. 100.000 kvinder eller 1 ekstra tilfælde for hver 7690 kvinder. Risikoen syntes at stige med stigende behandlingsvarighed.
P-piller og blodpropper
Den væsentligste risiko ved brug af p-piller er en øget risiko for udvikling af blodpropper. Det gælder først og fremmest blodpropper i ben og lunger, men også i hjerte og hjerne. Selvom risikoen er forøget, er den stadig meget lille. For yngre kvinder, der ikke tager p-piller, er den årlige risiko cirka 50 tilfælde pr. 100.000 kvinder. For kvinder, der tager p-piller, er risikoen omkring 3 gange forøget. Det svarer til cirka 100 ekstra tilfælde pr. 100.000 kvinder. Til sammenligning er risikoen for en blodprop under graviditet og barsel omkring seks gange forøget – det vil sige dobbelt så høj som risikoen ved p-pillebehandling. Risikoen for blodprop er forskellig for de forskellige klasser af p-piller. Generelt anbefaler man de såkaldte andengenerationspræparater. P-ring og p-plaster er forbundet med den højeste risiko for udvikling af blodpropper.
Hvem bør ikke tage p-piller?
Før 35 år: Hvis du tidligere har haft en blodprop eller er særligt genetisk disponeret, bør du ikke tage p-piller. Det gælder også, hvis du har sukkersyge, forhøjet blodtryk eller migræne med aura.
Efter 35 år: Risikoen for blodpropper stiger med stigende alder. Hvis du er over 35 år og har andre risikofaktorer, som for eksempel rygning, overvægt eller familiær disposition, bør du skifte til anden præventionsform (hormonspiral, p-stav eller minipiller). Hvis du er over 35 år gammel og familiært disponeret til brystkræft bør du ligeledes ophøre med p-piller og i stedet overveje hormonfri prævention.
Hvad er symptomerne på en blodprop?
Selvom det er en sjælden hændelse, bør enhver, der tager p-piller, være bekendt med symptomerne på en blodprop. Symptomerne kan opstå sammen eller hver for sig og omfatter følgende:
- Stærk smerte eller hævelse i et af benene.
- Pludselig opstået uforklarlig åndenød, hoste eller hurtig vejrtrækning.
- Brystsmerter, ofte akutte, men nogle gange blot ubehag eller trykken.
- Svækkelse eller lammelse i ansigtet, armen eller benet, talebesvær, pludselig opstået synstab eller sløret syn.
Hvordan tages p-piller?
En pakke med p-piller indeholder 21 tabletter. Du kan vælge at tage dem på flere måder:
Hvis du vil have månedlig menstruation, tager du pillerne 21 dage i træk og holder derefter 7 dages pause, hvor du bløder. Husk, at der er tale om en kunstig menstruation, også kaldet en bortfaldsblødning, der fremkaldes på grund af pausen i p-pillerne.
Hvis du ikke vil have månedlig menstruation, tager du pillerne uafbrudt, også kaldet forlænget p-pillecyklus. Når du begynder at bløde menstruationslignende, holder du 3 dages pause. På fjerdedagen starter du igen på pillerne, også selvom du ikke er ophørt med at bløde. Pletblødning tæller ikke. Har du ikke blødt i 6 måneder, holder du 7 dages pause. Der er ikke noget, der tyder på, at det er usundt for kroppen at overspringe blødningerne.
Hvad hvis jeg glemmer en pille?
P-pillerne tages på et fast tidspunkt en gang i døgnet. Hvis man glemmer en pille, for eksempel om aftenen, kan den tages næste morgen. Går der mere end 36 timer mellem pillerne, bør du bruge anden prævention, medmindre den er glemt indenfor de første tre pakkedage.